Co uvařit k večeři – nápady a recepty

Ve večerních hodinách se mnozí lidé často zamýšlí nad tím, co připravit k večeři. Bez ohledu na to, zda se jedná milovníky masitého jídla, vegany, vegetariány, zaneprázdněné maminky nebo pilné studenty, všichni hledají inspiraci pro své večerní pokrmy. Co lze vařit k večeři?

Někteří se rádi v kuchyni vytahují a tráví tam spoustu času, zatímco jiní se snaží co nejvíce minimalizovat čas strávený u plotny. Proto jsou recepty, které jsou rychlé, jednoduché, a přesto chutné a výživné, velmi populární.


Obsah článku:

  • Recepty, co dnes uvařit k večeři
  • Recepty z ciziny
    • Kuřecí teriyaki s čerstvou zeleninou
    • Rýžové nudle s čerstvými bylinkami a krevetami
  • Další zajímavé recepty
    • Italská těstovinová směs s marinárou
    • Grilovaný losos s medovo-sojovým glazem
    • Kreativní zapečené fazole s kozím sýrem a bylinkami
    • Rybí filé na lůžku z květáku a brokolice
  • Zdravé recepty
    • Quinoa salát s ovocem a ořechy
    • Tortilla pizza s cherry rajčaty a mozzarellou
    • Quinoa salát s fazolkami, avokádem a limetkovým dresinkem
    • Pečená paprika plněná špenátem a fazolemi
  • Recepty pro děti
    • Mini pizzy s domácím rajčatovým základem
    • Kuřecí špízy s dipem z jogurtu a bylinek
  • Večeře – jedno ze tří nejdůležitějších jídel

Co uvařit k večeři? K dispozici jsou různé zdroje inspirace pro každodenní kuchaře. Recepty nabízejí širokou škálu možností od rychlých a jednoduchých jídel po sofistikované pokrmy pro každou příležitost.

Recepty, co dnes uvařit k večeři

Pokud je potřeba inspirace na dnešní večeři, lze se nechat inspirovat různorodými recepty, které přinášejí do kuchyně nové chutě a variace. Mezi takové tipy například patři:

  • Kuřecí teriyaki s čerstvou zeleninou: Kombinace grilovaného kuřecího masa s omáčkou teriyaki a sytou zeleninou je jistým hitem ve vašem jídelníčku.
  • Rýžové nudle s čerstvými bylinkami a krevetami: Lehký, osvěžující pokrm plný exotických chutí a vůní, který oslní i ty nejnáročnější gurmány.

Zde je ještě několik tipů oblíbených receptů, které osloví každého člena rodiny:

  • Italská těstovinová směs s marinárou: Tento klasický italský recept nabízí bohatou směs těstovin podávaných s aromatickou marinárou a čerstvě nastrouhaným parmezánem.
  • Grilovaný losos s medovo-sojovým glazem: Lahodný losos marinovaný v medovo-sojovém glazu, grilovaný na rozpáleném grilu a podávaný s čerstvými bylinkami a citronem.

Pokud je málo času, lze zkusit následující recepty na rychlá a snadná jídla:

  • Quinoa salát s ovocem a ořechy: Směs quinoy obohacená o čerstvé ovoce, ořechy a jemně nakrájenou zeleninu vytvoří osvěžující a vydatný salát, který je připraven během několika minut.
  • Tortilla pizza s cherry rajčaty a mozzarellou: Jednoduchá alternativa k tradiční pizze, kdy na kukuřičné tortilly rozložíte cherry rajčata, plátky mozzarelly a jemně nasekané bylinky, a pak pečete v troubě do zlatavého zbarvení.
Stejně jako u ostatních jídel dne, je potřeba dbát na vyváženou stravu.

Recepty z ciziny

Jako takové byly uvedeny kuřecí teriyaki s čerstvou zeleninou a rýžové nudle s čerstvými bylinkami a krevetami. Tyto recepty mohou vyřešit, co bude dnes k večeři:

Kuřecí teriyaki s čerstvou zeleninou

Suroviny:

  • 4 kuřecí prsa
  • 1/2 šálku omáčky teriyaki
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 1 lžička zázvoru (nastrouhaného)
  • čerstvá zelenina podle vlastního výběru (např. paprika, cuketa, mrkev)
  • olej na smažení

Postup:

  1. Kuřecí prsa nakrájejte na plátky a marinujte je směsí omáčky teriyaki, hnědého cukru, sójové omáčky, nastrouhaného česneku a zázvoru po dobu alespoň 30 minut.
  2. Rozpálený olej na pánvi grilujte marinovaná kuřecí prsa dozlatova.
  3. Mezitím na druhé pánvi opékejte nakrájenou zeleninu.
  4. Servírujte kuřecí prsa s grilovanou zeleninou. Podávejte s rýží nebo čerstvou bagetou.

Rýžové nudle s čerstvými bylinkami a krevetami

Suroviny:

  • 200 g rýžových nudlí
  • 200 g krevet
  • 1/2 šálku směsi čerstvých bylinek (např. petržel, koriandr, bazalka)
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 1 červená paprika (nakrájená na proužky)
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce oleje

Postup:

  1. Rýžové nudle vařte podle návodu na obalu a nechte je okapat.
  2. Na rozpáleném oleji na pánvi osmahněte nasekaný česnek a přidejte nakrájenou papriku.
  3. Přidejte krevety a smažte je dozlatova.
  4. Přidejte vařené rýžové nudle, směs čerstvých bylinek, sójovou omáčku a rybí omáčku. Vše smažte dohromady asi 2-3 minuty.
  5. Servírujte horké a ozdobte dalšími čerstvými bylinkami.

Tyto skvělé recepty zahrnující nevšední kombinace chutí

Skvělou alternativou pro večeři může být například asijská kuchyně.

Další zajímavé recepty

Tyto skvělé recepty mohou také velice oslovit kuchaře při hledání, co k večeři. Recepty, které mohou zaujmout:

Italská těstovinová směs s marinárou

Suroviny:

  • 400 g různých těstovin (penne, linguine, farfalle)
  • 2 šálky marináry (domácí nebo zakoupené)
  • 1/4 šálku nastrouhaného parmezánu
  • čerstvé bylinky podle chuti (bazalka, oregano)
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Těstoviny uvařte al dente podle pokynů na obalu. Nechte okapat.
  2. V hrnci zahřejte marináru.
  3. Smíchejte uvařené těstoviny s marinárou. Přidejte nastrouhaný parmezán a čerstvé bylinky.
  4. Dochutíme solí a pepřem podle chuti.
  5. Servírujte okamžitě s dalším parmezánem a bylinkami.

Grilovaný losos s medovo-sojovým glazem

Suroviny:

  • 4 filety lososa
  • 1/4 šálku medu
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • čerstvé bylinky (např. tymián, rozmarýn)
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. V misce smíchejte med, sójovou omáčku, olivový olej, nasekaný česnek, nasekané bylinky, sůl a pepř.
  2. Marinujte filety lososa v této směsi po dobu alespoň 30 minut.
  3. Rozpálený gril nebo grilovací pánev potřete olejem a grilujte marinovaný losos asi 4-5 minut na každé straně, dokud není losos pevný a propečený.
  4. Servírujte okamžitě s citronovými plátky a dalšími čerstvými bylinkami.

Kreativní zapečené fazole s kozím sýrem a bylinkami

Suroviny:

  • 400 g vařených bílých fazolí
  • 2 lžíce nasekaných bylinek (rozmarýn, tymián)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř podle chuti
  • 100 g kozího sýra

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C.
  2. Ve velké míse smíchejte vařené bílé fazole s nasekanými bylinkami, olivovým olejem, solí a pepřem.
  3. Přesuňte směs do zapékací mísy a rovnoměrně ji rozprostřete.
  4. Posypte povrch fazolí kozím sýrem.
  5. Pečte v troubě asi 20-25 minut, nebo dokud sýr nezačne lehce hnědnout.
  6. Hotové zapečené fazole podávejte jako přílohu nebo samostatné jídlo.

Rybí filé na lůžku z květáku a brokolice

Suroviny:

  • 4 kusy rybích filét (například treska, losos)
  • 1 hlava květáku
  • 1 menší hlávka brokolice
  • 2 lžíce citronového dresinku
  • 50 g nastrouhaného sýra (například parmezán)
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 200 °C.
  2. Květák a brokolici vařte do měkkého. Nechte okapat.
  3. Na plechu vyloženém pečicím papírem rozprostřete uvařený květák a brokolici do lůžka.
  4. Osolte a opepřete rybí filé a položte je na lůžko z květáku a brokolice.
  5. Každé filé pokapejte citronovým dresinkem a posypte nastrouhaným sýrem.
  6. Pečte v troubě asi 15-20 minut, nebo dokud ryba není propečená a zelenina lehce zhnědne.
  7. Podávejte horké s čerstvým plátkem citronu.

Z těchto receptů si určitě vybere každý.

K večeři je vhodný například losos.

Zdravé recepty

Pokud člověk hledá zdravější variantu na večeři, je zde několik možností, co rychlého k večeři:

Quinoa salát s ovocem a ořechy

Suroviny:

  • 1 šálek quinoi
  • 2 šálky vody nebo zeleninového vývaru
  • 1/2 šálku jablek (nakrájeného na kostičky)
  • 1/2 šálku hroznových bobulí (překrojených)
  • 1/4 šálku jemně nakrájené zeleniny (např. okurka, paprika)
  • 1/4 šálku ořechů (např. vlašské, mandle)
  • čerstvá petržel nebo máta (nasekaná)
  • dresink podle preference (např. citronový, balsamikový)
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Quinou důkladně opláchněte pod tekoucí vodou.
  2. Přiveďte vodu nebo zeleninový vývar k varu a přidejte quinou. Vařte podle instrukcí na obalu, obvykle asi 15-20 minut, nebo dokud není quinoa měkká.
  3. Nechte quinou vychladnout na pokojovou teplotu.
  4. Ve velké míse smíchejte uvařenou quinou s nakrájeným ovocem, zeleninou a ořechy.
  5. Dochutíme solí, pepřem a dresinkem podle preference.
  6. Před podáváním ozdobte nasekanou petrželí nebo mátou.

Tortilla pizza s cherry rajčaty a mozzarellou

Suroviny:

  • 4 kukuřičné tortilly
  • 1 šálek cherry rajčat (překrojených napůl)
  • 1/2 šálku mozzarelly (nakrájené na plátky)
  • čerstvé bylinky podle chuti (bazalka, oregano)
  • olivový olej
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 200 °C.
  2. Na plech vyložený pečicím papírem položte kukuřičné tortilly.
  3. Na každou tortillu rozložte cherry rajčata a plátky mozzarelly.
  4. Posypte čerstvými bylinkami a zakápněte olivovým olejem. Dochutíme solí a pepřem.
  5. Pečte v troubě asi 8-10 minut nebo dokud mozzarella nezačne lehce hnědnout.
  6. Servírujte horké a můžete ozdobit dalšími čerstvými bylinkami podle chuti.

Quinoa salát s fazolkami, avokádem a limetkovým dresinkem

Suroviny:

  • 1 šálek vařené quinoy
  • 1/2 šálku vařených bílých fazolí
  • 1 avokádo, nakrájené na kostičky
  • 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky
  • limetkový dresink (1/4 šálku džusu z limetky, 2 lžíce olivového oleje, sůl a pepř podle chuti)

Postup:

  1. Ve velké míse smíchejte vařenou quinou, vařené bílé fazole, nakrájené avokádo a nasekanou petrželku.
  2. V malé misce smíchejte džus z limetky, olivový olej, sůl a pepř na limetkový dresink.
  3. Dresinkem zalijte quinoa směs a důkladně promíchejte.
  4. Podávejte jako osvěžující salát.

Pečená paprika plněná špenátem a fazolemi

Suroviny:

  • 4 papriky (různých barev)
  • 2 šálky vařeného špenátu
  • 1 šálek vařených bílých fazolí
  • 1/4 šálku nasekaných ořechů (například vlašské ořechy)
  • plátek citronu pro ozdobu
  • čerstvá nasekaná bazalka pro ozdobu

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 200 °C.
  2. Papriky omyjte a vydlabejte ze semínek.
  3. Ve velké misce smíchejte vařený špenát, vařené bílé fazole a nasekané ořechy.
  4. Naplňte vydlabané papriky směsí ze špenátu, fazolí a ořechů.
  5. Položte naplněné papriky na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě asi 20-25 minut, dokud papriky nezměknou a náplň se prohřeje.
  6. Před podáváním ozdobte plátkem citronu a čerstvě nasekanou bazalkou.

Tyto jednoduché a zdravé recepty mohou být také skvělou variantou pro to, co udělat k večeři. Je to i skvělou alternativou, co zdravého k večeři. Další variantou mohou být například bulgur či čočkový dhál. Místo quinoy lze použít například kroupy.

Čerstvý quinoa salát je skvělou, rychlou a zdravou alternativou pro večeři.

Recepty pro děti

Jelikož je leckdy potřeba uvařit večeři i dětem, zde je několik jednoduchých nápadů, co dětem k večeři:

Mini pizzy s domácím rajčatovým základem

Suroviny:

  • mini pizzová těsta (například z obchodu nebo domácí)
  • rajčatové pyré
  • čerstvé bylinky (například bazalka, oregano)
  • mozzarella (nastrouhaná nebo nakrájená na plátky)
  • ostatní oblíbené ingredience na ozdobení (například šunka, salám, zelenina)

Postup:

  1. Předehřejte troubu na doporučenou teplotu pro pečení pizzy.
  2. Na mini pizzová těsta nanesete vrstvu domácího rajčatového pyré, které jste připravili smícháním rajčatového pyré s čerstvými bylinkami.
  3. Posypte vrstvu rajčatového pyré nastrouhanou nebo nakrájenou mozzarellou.
  4. Dětem nechte volnou ruku při ozdobení jejich mini pizz oblíbenými ingrediencemi, jako je šunka, salám nebo různé druhy zeleniny.
  5. Pečte v troubě podle pokynů na balení mini pizzových těst, dokud nejsou okraje zlatavé a sýr rozpuštěný.

Kuřecí špízy s dipem z jogurtu a bylinek

Suroviny:

  • kuřecí prsa
  • řecký jogurt
  • čerstvé bylinky (například petržel, koriandr)
  • stroužek česneku
  • plátky čerstvé zeleniny (například okurka, mrkev)
  • celozrnný chléb

Postup:

  1. Kuřecí prsa nakrájejte na špízy a upečte je na grilu nebo v troubě dozlatova.
  2. Mezitím připravte dip smícháním řeckého jogurtu s nasekanými bylinkami a prolisovaným stroužkem česneku.
  3. Plátky čerstvé zeleniny umístěte na servírovací talíř.
  4. Kuřecí špízy servírujte společně s připraveným dipem a plátky celozrnného chleba.

Z těchto skvělých jednoduchých receptů lze vyřešit, co k večeři pro děti.

Děti budou milovat domácí mini pizzy k večeři.

Večeře – jedno ze tří nejdůležitějších jídel

Večeře je důležitým bodem dne. Správně sestavený večerní pokrm může pozitivně ovlivnit kvalitu spánku a celkové zdraví. Vybrané ingredience a recepty by měly dodat tělu potřebné živiny a energii pro noční regeneraci.

Zdravá a vyvážená večeře je klíčem k celkovému zdraví a dobré náladě. Je důležité si uvědomit, jaké potraviny jsou na večer vhodné. Kvalitní večeře totiž může podpořit zdraví těla i mysli.